Ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto ze śliwkami – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła (alternatywnie: margaryna)
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500g śliwek
  • 2 łyżki cukru pudru

Ciasto ze śliwkami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj masło i rozdrobnij je palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, następnie zagnieć ciasto.
  4. Ciasto zawijaj w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  5. W międzyczasie umyj śliwki, usuń pestki i pokrój na połówki.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
  7. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nią spód formy do pieczenia.
  8. Na spód ciasta ułóż połówki śliwek, skórką do góry.
  9. Posyp śliwki cukrem pudrem.
  10. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i przykryj nim śliwki.
  11. Przytnij nadmiar ciasta i dokładnie zamknij brzegi.
  12. Wierzch ciasta możesz delikatnie pokryć widelcem, aby uzyskać efekt wzoru.
  13. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  14. Po upieczeniu wyjmij ciasto ze śliwkami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *