Knedle z truskawkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Knedle z truskawkami


Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami – składniki

  • 500g ziemniaków
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 500g truskawek
  • cukier do posypania
  • masło do podania

Knedle z truskawkami – przepis krok po kroku

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedź i przeciśnij przez praskę.
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  3. Na stolnicy posypanej mąką uformuj z ciasta wałek o grubości około 2 cm.
  4. Wałek ciasta pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
  5. Na każdym kawałku ciasta uformuj małą płaską kulę, a następnie delikatnie rozpłaszcz ją w dłoniach.
  6. Na środek każdej kulki połóż jedną truskawkę i zawiń ciasto wokół niej, formując kulę.
  7. Gotuj knedle w osolonej wrzącej wodzie przez około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  8. Wyjmij knedle z wody i odcedź.
  9. Podawaj knedle posypane cukrem i polane masłem.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *