Placki z truskawkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Placki z truskawkami – składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych na kawałki
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Placki z truskawkami – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Dodaj mleko, jajko i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Na patelni rozgrzej trochę oleju.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta, tworząc placki o średnicy około 10 cm.
  5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
  6. Przełóż smażone placki na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Na każdy placka połóż kilka kawałków truskawek.
  8. Jeśli chcesz, posyp placki cukrem pudrem.
  9. Serwuj placki z truskawkami na ciepło.

Placki z truskawkami to idealne danie na letnie śniadanie lub deser. Możesz je podać samodzielnie lub z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *