Stek z kalafiora

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Stek z kalafiora


Stek z kalafiora

Stek z kalafiora – składniki

  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji

Stek z kalafiora – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj kalafior, usuwając liście i krojąc go na grube plastry.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, paprykę wędzoną, czosnek w proszku i cebulę w proszku.
  3. Delikatnie obtocz każdy plaster kalafiora w przygotowanej mieszance przypraw.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj plastry kalafiora.
  5. Smaż kalafior przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  6. Podawaj steki z kalafiora na talerzach, dekorując je świeżymi ziołami, jeśli chcesz.

Stek z kalafiora to pyszne danie wegetariańskie, które zaskoczy nawet największych mięsożerców. Kalafior, przyprawiony aromatycznymi przyprawami i smażony na patelni, nabiera intensywnego smaku i chrupiącej konsystencji. Możesz podać go jako główne danie lub jako dodatek do innych potraw. Stek z kalafiora to świetna alternatywa dla tradycyjnego steku i doskonały sposób na wzbogacenie swojego menu o zdrowe i smaczne danie.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *