Sałatka z kalafiora

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka z kalafiora – składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 100g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sałatka z kalafiora – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj kalafiora, usuwając liście i krojąc go na małe różyczki.
  2. Gotuj kalafiora na parze przez około 5-7 minut, aż będzie miękki, ale nadal chrupiący. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie, pokrój czerwoną paprykę i cebulę w drobną kostkę.
  4. Posiekaj natkę pietruszki.
  5. W dużym naczyniu wymieszaj kalafiora, paprykę, cebulę i natkę pietruszki.
  6. Dodaj pokruszony ser feta.
  7. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  8. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  9. Przełóż sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  10. Sałatkę z kalafiora podawaj schłodzoną.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *