Podpłomyk

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Podpłomyk to pyszne danie, które można przygotować w domu w prosty sposób. Jest to rodzaj cienkiego placka, który można podać jako przekąskę lub dodatek do różnych dań. Podpłomyk jest idealny na imprezy lub spotkania ze znajomymi. Można go również przygotować z różnymi dodatkami, aby nadać mu różne smaki.

Podpłomyk – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: przyprawy (np. oregano, czosnek w proszku, papryka)

Podpłomyk – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i ewentualne przyprawy.
  2. Dodaj olej roślinny i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając ciasto łyżką.
  3. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je rękami przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Podziel ciasto na kilka równych części i rozwałkuj je na cienkie placki.
  5. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu połóż jeden plack i smaż go z obu stron, aż będzie lekko zrumieniony.
  6. Powtarzaj ten proces z pozostałymi plackami.
  7. Gotowe podpłomyki można podać od razu lub schować do szczelnego pojemnika, aby zachowały świeżość.

Podpłomyk można podawać samodzielnie lub jako dodatek do różnych dań. Można go posmarować pastą z ciecierzycy, hummusem lub innymi ulubionymi dodatkami. Podpłomyk jest idealny na imprezy, pikniki lub jako przekąska do filmu. Spróbuj samodzielnie przygotować ten pyszny i prosty w wykonaniu przysmak!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *