Kurczak z dynią
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kurczak z dynią – składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 mała dynia
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
Kurczak z dynią – przepis krok po kroku
- Na początku, przygotuj składniki. Pokrój filety z kurczaka na kawałki o równych rozmiarach. Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
- W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj kurczaka do rondla i smaż przez około 5 minut, aż mięso będzie lekko zbrązowione z każdej strony.
- W miseczce wymieszaj curry, sól, pieprz, cynamon, imbir, paprykę i cukier. Dodaj mieszankę przypraw do kurczaka i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj dynię, bulion warzywny i sos sojowy do rondla. Zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki i soczysty, a dynia miękka.
- W osobnej miseczce rozpuść mąkę kukurydzianą w wodzie, a następnie dodaj do rondla. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj Kurczaka z dynią na talerzach, najlepiej z ugotowanym ryżem lub kaszą jaglaną.