Kurczak z dynią

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kurczak z dynią – składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała dynia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody

Kurczak z dynią – przepis krok po kroku

  1. Na początku, przygotuj składniki. Pokrój filety z kurczaka na kawałki o równych rozmiarach. Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
  2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj kurczaka do rondla i smaż przez około 5 minut, aż mięso będzie lekko zbrązowione z każdej strony.
  4. W miseczce wymieszaj curry, sól, pieprz, cynamon, imbir, paprykę i cukier. Dodaj mieszankę przypraw do kurczaka i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj dynię, bulion warzywny i sos sojowy do rondla. Zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki i soczysty, a dynia miękka.
  6. W osobnej miseczce rozpuść mąkę kukurydzianą w wodzie, a następnie dodaj do rondla. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  7. Podawaj Kurczaka z dynią na talerzach, najlepiej z ugotowanym ryżem lub kaszą jaglaną.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *