Puree z dyni
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Puree z dyni
Puree z dyni – składniki
- 1 kg dyni (można użyć również dyni piżmowej)
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- Świeża natka pietruszki do dekoracji
- Sól i pieprz do smaku
Puree z dyni – przepis krok po kroku
- Obierz dynię, usuń nasiona i pokrój na mniejsze kawałki.
- Obierz ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie pokrój je w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj dynię i ziemniaki do garnka, i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zalej warzywa bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
- Przypraw puree gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Zmiksuj zawartość garnka za pomocą blendera ręcznego lub blendera kielichowego, aż uzyskasz gładkie puree.
- Podawaj puree z dyni na talerzach, posypane świeżą natką pietruszki.