Puree z dyni

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Puree z dyni


Puree z dyni

Puree z dyni – składniki

  • 1 kg dyni (można użyć również dyni piżmowej)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

Puree z dyni – przepis krok po kroku

  1. Obierz dynię, usuń nasiona i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obierz ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie pokrój je w kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  4. Dodaj dynię i ziemniaki do garnka, i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Zalej warzywa bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
  6. Przypraw puree gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  7. Zmiksuj zawartość garnka za pomocą blendera ręcznego lub blendera kielichowego, aż uzyskasz gładkie puree.
  8. Podawaj puree z dyni na talerzach, posypane świeżą natką pietruszki.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *