Tort Pavlova

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

1 godz. 30 min

Łączny czas:

2 godz.

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

Tort Pavlova – składniki

  • 6 białek jajek
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500ml śmietany kremówki
  • 500g owoców (np. truskawki, maliny, kiwi)
  • opcjonalnie: posypka z czekolady

Tort Pavlova – przepis krok po kroku

  1. Przed rozpoczęciem przygotowań, upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.
  2. W misce ubij białka na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
  4. Dodaj ocet winny, skrobię kukurydzianą i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Na papierze utwórz okrągły placek z masy białkowej, tworząc lekko wklęsłe centrum.
  6. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 120°C i piecz przez około 1,5 godziny, aż zewnętrzna warstwa będzie chrupiąca, a wewnątrz będzie miękka i lekko wilgotna.
  7. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw tort w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  8. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  9. Na ostudzony placek z białek wyłóż ubitą śmietanę, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni.
  10. Udekoruj tort Pavlova ulubionymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, kiwi.
  11. Opcjonalnie, posyp tort posypką z czekolady dla dodatkowego smaku i ozdoby.
  12. Podawaj od razu i ciesz się pysznym Tortem Pavlovą!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *