Tort Raffaello

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Tort Raffaello


Tort Raffaello

Tort Raffaello – składniki

  • 200g biszkoptów
  • 200g białej czekolady
  • 200g wiórków kokosowych
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: 50g orzechów laskowych

Tort Raffaello – przepis krok po kroku

  1. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie ostudź.
  2. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
  3. W dużej misce wymieszaj masło, cukier i ekstrakt waniliowy, aż powstanie jednolita masa.
  4. Dodaj rozpuszczoną czekoladę do masy masłowej i dokładnie wymieszaj.
  5. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę kremówkę do masy czekoladowej, delikatnie mieszając.
  6. Jeśli chcesz dodać orzechy laskowe, posiekaj je na drobne kawałki i dodaj do masy.
  7. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm i wyłóż jej dno biszkoptami.
  8. Na biszkoptach równomiernie rozprowadź połowę masy czekoladowej.
  9. Posyp połową wiórków kokosowych.
  10. Powtórz kolejne warstwy: biszkopty, masa czekoladowa, wiórki kokosowe.
  11. Wstaw tort do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.
  12. Przed podaniem posyp tort dodatkowymi wiórkami kokosowymi.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *