Tort anielski

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tort anielski – składniki

  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 250ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)

Tort anielski – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. W misce ubij białka z solą na sztywną pianę.
  4. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
  5. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszając.
  6. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj, aby wszystko się połączyło.
  7. Przełóż ciasto do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty i sprężysty.
  9. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
  10. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
  11. Wyjmij ostudzone ciasto z formy i przekrój je na pół.
  12. Na dolną część ciasta nałóż połowę ubitej śmietany.
  13. Przykryj drugą częścią ciasta.
  14. Cały tort posmaruj pozostałą śmietaną i udekoruj owocami.
  15. Schłódź w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *