Dziobane kotlety z halibuta
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
35 min
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
polska
Dziobane kotlety z halibuta – składniki
- 500g filetu halibuta
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- olej roślinny do smażenia
Dziobane kotlety z halibuta – przepis krok po kroku
- Filet halibuta dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj jajko, bułkę tartą, mleko, natkę pietruszki, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i paprykę słodką.
- Dodaj pokrojone kawałki halibuta do miski i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Formuj kotlety z uzyskanej masy, uformowane kotlety obtacz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj gorące Dziobane kotlety z halibuta z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami i surówką.