Ptysie

Czas przygotowania:

20

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Ptysie to pyszne i delikatne ciasteczka, które idealnie nadają się na różne okazje. Ich lekka i puszysta struktura sprawia, że rozpływają się w ustach. Przygotowanie ptysi jest proste i nie wymaga wielu składników. Poniżej znajdziesz przepis na te wyjątkowe ciasteczka.

Ptysie – składniki

  • 150 ml wody
  • 75 g masła
  • 100 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Alternatywnie, możesz użyć margaryny zamiast masła, a także mąki bezglutenowej, jeśli masz nietolerancję glutenu.

Ptysie – przepis krok po kroku

  1. W rondelku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli.
  2. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  3. Przenieś masę do miski i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
  5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z dużą, gładką końcówką.
  6. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formuj małe ptysie, pozostawiając odstępy między nimi.
  7. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ptysie przez około 20-25 minut w temperaturze 200°C, aż staną się złociste i napuszone.
  8. Wyjmij ptysie z piekarnika i ostudź na kratce.
  9. Jeśli chcesz, możesz napełnić ptysie ulubionym kremem lub bitą śmietaną.
  10. Serwuj ptysie na paterze i ciesz się ich lekkością i smakiem!

Ptysie są idealne jako dodatek do kawy lub herbaty, a także jako element deseru na przyjęciach i uroczystościach. Możesz również eksperymentować z nadzieniem, dodając np. krem czekoladowy, karmelowy lub owocowy. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *