Placki ziemniaczane z czosnkiem

Czas przygotowania:

25 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Placki ziemniaczane z czosnkiem – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Placki ziemniaczane z czosnkiem – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Wyciśnij nadmiar soku z ziemniaków, aby placki były bardziej chrupiące.
  3. W misce wymieszaj zetrzyte ziemniaki, posiekany czosnek, jajka, mąkę, sól i pieprz.
  4. Rozgrzej olej na patelni.
  5. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje masy ziemniaczanej i rozprowadź je, tworząc placki o grubości około 1 cm.
  6. Smaż placki ziemniaczane z czosnkiem z obu stron na złoty kolor.
  7. Wyjmij placki z patelni i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Serwuj placki ziemniaczane z czosnkiem na gorąco, najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.

Placki ziemniaczane z czosnkiem to pyszne danie, które można podać jako główne danie lub jako dodatek do mięsa czy sałatek. Ich chrupiąca skórka i delikatne wnętrze sprawiają, że są one ulubionym daniem wielu osób. Niezależnie od okazji, placki ziemniaczane z czosnkiem zawsze będą smakować wyjątkowo!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *