Pulpety w sosie koperkowym
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Łączny czas:
35 min.
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Polska
Pulpety w sosie koperkowym z odrobiną chrzanu to doskonały, domowy obiad kojarzący się z dzieciństwem – prawdziwe ukojenie. Delikatny sos, młode ziemniaki i tarta marchew z cytryną – pyszne i całkiem łatwe do przygotowania.
Pulpety w sosie koperkowym – składniki
- 800 gramów mięsa mielonego wieprzowego
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- jedna namoczona bułka
- 1 jajko
- vegeta, sól, pieprz
- mąka do obtoczenia klopsów
Do sosu:
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 300 ml kwaśniej śmietany 18%
- 3 łyżki chrzanu
- 2 pęczki koperku
- kostka rosołowa
- sok z cytryny do smaku
- jedna mała starta drobno marchew
- sól, pieprz do smaku
Pulpety w sosie koperkowym – przepis
- Mięso z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, przyprawami, jajkiem i bułką formujemy w średniej wielkości pulpety, następnie obtaczamy je w mące (mąka zagęści sos, ale też ułatwi formowanie klopsów).
- Gotujemy wodę z kostką rosołową i przyprawami (ewentualnie bulion) ilość do przykrycia klopsów i gotujemy je około 20 minut.
- Następnie dodajemy śmietanę, marchewkę, przyprawy – ewentualnie więcej mąki do zagęszczenia sosu. Obowiązkowo duża ilość koperku i chrzanu. W międzyczasie gotujemy młode ziemniaki – posypujemy je obficie koprem i kładziemy trochę masła, żeby pięknie błyszczały.
Jako surówkę proponuję startą marchew z odrobiną cytryny. Serwujemy z dużą ilością tego pysznego sosu. Mmmmmm uwielbiam 🙂
Dla miłośników podobnych dań z pulpetami w roli głównej polecam aromatyczne pulpety w sosie pomidorowym.
Przepis super. Klopsiki się nie rozpadły i były bardzo delikatne. Palce lizać
Klopsiki są rewelacyjne , smaczne, delikatne i uwielbiane przez dzieci 🙂