Ślimaczki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:

25 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, francuska

Ślimaczki z ciasta francuskiego – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g szynki
  • 100g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Ślimaczki z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Rozwiń ciasto francuskie na desce do krojenia.
  3. Na ciasto połóż szynkę i ser żółty.
  4. Wymieszaj jajko z musztardą, solą i pieprzem w misce.
  5. Delikatnie posmaruj ciasto mieszanką jajeczną.
  6. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc rolkę.
  7. Przekrój rolkę na kawałki o grubości około 2 cm.
  8. Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż ślimaczki będą złociste i chrupiące.
  10. Podawaj ciepłe.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *