Ogórki tarte do słoików

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

35 min

Ilość porcji:

10-12

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Ogórki tarte do słoików – składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kopru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 litr wody

Ogórki tarte do słoików – przepis krok po kroku

  1. Ogórki umyj i obierz ze skórki.
  2. Cebule i czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól i cukier, a następnie wrzuć ogórki. Gotuj przez 5 minut.
  4. Odcedź ogórki i przepłucz je zimną wodą.
  5. W drugim garnku zagotuj wodę, dodaj gorczycę, pieprz, koperek, kolendrę i kminek. Gotuj przez 2 minuty.
  6. Do gotującej się wody z przyprawami dodaj ogórki, cebulę i czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  7. Dodaj ocet i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  8. Ogórki tarte do słoików przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  9. Zamknij słoiki i odstaw do ostygnięcia.
  10. Ogórki tarte do słoików są gotowe do spożycia po 2-3 dniach od przygotowania.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *