Dutch baby z truskawkami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Dutch baby z truskawkami – składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych na połówki
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Dutch baby z truskawkami – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj jajka, mleko, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i sól, aż powstanie gładkie ciasto.
- W dużym rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu.
- Dodaj ciasto do rondla i smaż przez około 2-3 minuty, aż zacznie się podnosić i brzegi będą lekko rumiane.
- Przenieś rondel do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, aż Dutch baby wyrośnie i zbrązowieje na wierzchu.
- Wyjmij Dutch baby z piekarnika i ostudź przez kilka minut.
- Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.
- Posyp opcjonalnie cukrem pudrem.
- Podawaj Dutch baby z truskawkami od razu, gdyż najlepiej smakuje na ciepło.