Dutch baby z truskawkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Dutch baby z truskawkami – składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych na połówki
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Dutch baby z truskawkami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj jajka, mleko, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i sól, aż powstanie gładkie ciasto.
  2. W dużym rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu.
  3. Dodaj ciasto do rondla i smaż przez około 2-3 minuty, aż zacznie się podnosić i brzegi będą lekko rumiane.
  4. Przenieś rondel do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, aż Dutch baby wyrośnie i zbrązowieje na wierzchu.
  5. Wyjmij Dutch baby z piekarnika i ostudź przez kilka minut.
  6. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.
  7. Posyp opcjonalnie cukrem pudrem.
  8. Podawaj Dutch baby z truskawkami od razu, gdyż najlepiej smakuje na ciepło.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *