Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie
Czas gotowania:
50 min
Łączny czas:
1 godz. 00 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie – składniki
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji
Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj miód, musztardę, oliwę z oliwek, czosnek, tymianek, sól i pieprz.
- Udka z kurczaka umyj i osusz. Następnie obtocz je w przygotowanej marynacie, dokładnie smarując każde udko z kurczaka.
- Przełóż udka z kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby marynata się wchłonęła.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Udka z kurczaka wyjmij z lodówki i przykryj naczynie folią aluminiową.
- Piecz udka z kurczaka w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut.
- Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze przez około 10 minut, aż skóra będzie złocista i chrupiąca.
- Podawaj udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie na talerzach, dekorując je świeżymi ziołami.