Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

50 min

Łączny czas:

1 godz. 00 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie – składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji

Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj miód, musztardę, oliwę z oliwek, czosnek, tymianek, sól i pieprz.
  2. Udka z kurczaka umyj i osusz. Następnie obtocz je w przygotowanej marynacie, dokładnie smarując każde udko z kurczaka.
  3. Przełóż udka z kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby marynata się wchłonęła.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  5. Udka z kurczaka wyjmij z lodówki i przykryj naczynie folią aluminiową.
  6. Piecz udka z kurczaka w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut.
  7. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze przez około 10 minut, aż skóra będzie złocista i chrupiąca.
  8. Podawaj udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie na talerzach, dekorując je świeżymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *