Soczyste domowe hamburgery wołowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Hamburger przepis czyli jak zrobić soczystego hamburgera z grilla? Okazuje się, że jest to banalnie proste – wystarczy dobra wołowina, jajko, cebula, czosnek i ktoś kto rozpali grilla do czerwoności. Karol jest piromanem z krwi i kości więc daleko nie musiałam szukać. Do hamburgera z grilla ważne są dodatki – pszenna bułka z sezamem, pomidor i soczysty bekon – ślinka cieknie na samo wspomnienie.
Soczyste domowe hamburgery wołowe – składniki
- Pół kilo mielonego mięsa wołowego – w idealnym świecie mięso mielą na naszych oczach – jadąc na działkę kupujemy mięso np. w Auchan
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- odrobina mielonej czerwonej papryki
Dodatki:
- pszenna bułka z sezamem – lekko podpieczona
- sałata
- pomidor
- majonez, musztarda, keczup
- grillowany bekon – spójrzcie na zdjęcia – mistrzostwo świata
- grillowane plastry cebuli
- korniszon i co tylko lubicie…
Soczyste domowe hamburgery wołowe – przepis
- Kroimy drobno cebulką i czosnek, dodajemy mięso mielone i całe jajko oraz przyprawy –
- najważniejszym elementem jest dobra połączenie składników i ciasne ubicie kotleta. Hamburger nie może być ani za mały ani z chudy – najlepiej zrobić o 1,5 centymetra większego niż bułka – ponieważ skurczy się pod wpływem temperatury.
- Ładnie uformowanego hamburgera kładziemy na rozgrzany grill i uważnie mu się przyglądamy. Powinien być rumiany ale soczysty – na oko trzeba grillować go po 4 minuty z każdej strony – trudno mi przewidzieć wielkość waszego hamburgera i siłę grzania Waszego grilla.
Hamburger to też dodatki: sałata, pomidor, majonez, keczup, chrupiący bekon i co tylko sobie wymarzycie. Jeśli aktualnie nie macie pod ręką grilla użyjcie patelni – wyjdą podobnie, kompromisem będzie patelnie grillowa. Hamburgery wyszły cudowne! Chcemy więcej.
nie ma to jak hamburgery z grilla 😉 szkoda ze bulka kupna tylko.
🙂 Hamburgery były cudne – na działce ciężko jest piec bułki, na działce się odpoczywa 🙂
Hamburger przepis czyli idealny hamburger – udał się za pierwszym razem 🙂 Użyłam patelni grilowej i sera cheddar – polecam.
Na ostatnim zdjęciu widać, że ze mięso za długo grillowane – powinno być lekko różowe w środku, a nie brązowe – wiór.