Sangria – tradycyjna receptura na hiszpański napój
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sangria przepis jak zrobić doskonały poncz na upał. Najlepszą Sangrię piłam w Hiszpanii i w takim stylu przygotowuję mój przepis. Pierwsza najważniejsza kwestia to wino – musi być czerwone i wytrawne – sangria ma być słodka od owoców i cukru a nie od słodkiego, ciężkiego wina. Podstawowe owoce to pomarańcze, cytryny i opcjonalnie słodka mieszanka z puszki zawierająca: ananasa, brzoskwinie, winogrona i gruszkę – dolewam trochę soku z owoców i odrobinę gazowanej wody.
Sangria – składniki
- pół litra czerwonego wytrawnego wina – ja użyłam hiszpańskiego Cabernet Sauvignon
- 100 ml brandy (może być też rum lub gin) – nie przesadzajcie z różnorodnością, brandy lub sherry będą idealne
- 1,5 pomarańczy
- 1 cytryna
- sok z połowy pomarańczy lub odrobina soku z kartonu
- 100 gramów miksu owoców z puszki i pół szklanki soku z owoców
- 4 łyżki cukru
- pół szklanki wody gazowanej
- 10 kostek lodu
Sangria – przepis
Owoce pokroić w plasterki przecięte na pół – czyli w półplastry 😉
wino połączyć z brandy w dzbanku, dodać świeże owoce i te z puszki, sok, cukier, wodę sodową i kostki lodu – najlepiej jeśli dacie sangrii jeden dzień na przegryzienie się aromatów, wiadomo nie zawsze jest na to czas i nie ma się co martwić świeża sangria też jest pyszna. To cudowny napój na upały, jest orzeźwiający, owocowy i bardzo smaczny, zróbcie sangrię jeśli robicie imprezę balkonową lub inne plenerowe szaleństwo latem. Pamiętajcie – wino musi być wytrawne – inaczej poncz przyprawi Was o ból głowy – a przecież chodzi tylko o lekki zawrót!