Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem i pietruszką

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pstrąg pieczony przepis na soczystego pstrąga z piekarnika lub grilla. Przyprawianie pstrąga na grilla czy do piekarnia niczym się nie różni. Najważniejszym elementem jest pilnowanie czasu pieczenia – żeby pstrąg się nie przesuszył – przy małej rybie wystarczły 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Jeśli będziecie rybę grillować użyjcie tacki lub specjalnej kratki do ryby – nie przyklei się i łatwo będzie ją obrócić. Sekretem jest między innymi pieprz cytrynowy. Bardzo lubię pstrąga za smak, aromat i za to, że ma niewiele ości. Przepis na pieczonego pstrąga jest bardzo prosty.

Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem i pietruszką – składniki

  • 2 świeże pstrągi patroszone (w całości czyli z głową)
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • gałązka pietruszki lub kopru (mogą być też inne zioła)
  • kawałek masła
  • oliwa z oliwek

Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem i pietruszką – przepis

  1. Do środka pstrąga włoży plasterki cytryny i gałązkę pietruszki lub innych ziół. Posolić i posypać pieprzem cytrynowym w środku ryby.
  2. Włożyć do środka małą łyżkę masła. Natrzeć pstrąga oliwą i posypać solą i pieprzem cytrynowym z wierzchu. Jeśli lubicie zioła prowansalskie można nimi delikatnie oprószyć rybę.
  3. Dookoła w naczyniu żaroodpornym ułożyć dodatkowe plastry cytryny.
  4. Włożyć pstrąga do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15 minut – pilnować, żeby nie wysuszyć ryby. Tak samo przyprawcie w przypadku grillowania pstrąga – ułóżcie rybę na grillu i czekajcie aż lekko się zarumieni.

Ja podałam mojego pstrąga ze świeżym szpinakiem z czosnkiem i śmietaną – jego przygotowanie zajęło mi 2 minuty. Dekoruję danie pieczoną cytryną.

złowrogi pstrąg
Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem i pietruszką
4/5 - (16 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

4 komentarze

  1. Pstrąg pieczony, to rzeczywiście królewska uczta. Miękki i soczysty w środku, a skórka chrupiąca mi wyszła.Zakochałem sie w tym przepisie.Będę powtarzać częściej. Dodatkowo skrapiałem sokiem z cytryny, bo chyba za słabo ją czułem,Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *