Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem i pietruszką
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Pstrąg pieczony przepis na soczystego pstrąga z piekarnika lub grilla. Przyprawianie pstrąga na grilla czy do piekarnia niczym się nie różni. Najważniejszym elementem jest pilnowanie czasu pieczenia – żeby pstrąg się nie przesuszył – przy małej rybie wystarczły 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Jeśli będziecie rybę grillować użyjcie tacki lub specjalnej kratki do ryby – nie przyklei się i łatwo będzie ją obrócić. Sekretem jest między innymi pieprz cytrynowy. Bardzo lubię pstrąga za smak, aromat i za to, że ma niewiele ości. Przepis na pieczonego pstrąga jest bardzo prosty.
Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem i pietruszką – składniki
- 2 świeże pstrągi patroszone (w całości czyli z głową)
- 1 cytryna
- sól
- pieprz cytrynowy
- gałązka pietruszki lub kopru (mogą być też inne zioła)
- kawałek masła
- oliwa z oliwek
Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem i pietruszką – przepis
- Do środka pstrąga włoży plasterki cytryny i gałązkę pietruszki lub innych ziół. Posolić i posypać pieprzem cytrynowym w środku ryby.
- Włożyć do środka małą łyżkę masła. Natrzeć pstrąga oliwą i posypać solą i pieprzem cytrynowym z wierzchu. Jeśli lubicie zioła prowansalskie można nimi delikatnie oprószyć rybę.
- Dookoła w naczyniu żaroodpornym ułożyć dodatkowe plastry cytryny.
- Włożyć pstrąga do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15 minut – pilnować, żeby nie wysuszyć ryby. Tak samo przyprawcie w przypadku grillowania pstrąga – ułóżcie rybę na grillu i czekajcie aż lekko się zarumieni.
Ja podałam mojego pstrąga ze świeżym szpinakiem z czosnkiem i śmietaną – jego przygotowanie zajęło mi 2 minuty. Dekoruję danie pieczoną cytryną.
Pieczonego pstrąga uwielbiam ! Pyszna rybka!
Pstrąg do tego frytki +sałatka z sosem vinegret coś niesamowitego uczta królewska!!!!
Bardzo ważna jest dobra ryba, świeża.
Pstrąg pieczony, to rzeczywiście królewska uczta. Miękki i soczysty w środku, a skórka chrupiąca mi wyszła.Zakochałem sie w tym przepisie.Będę powtarzać częściej. Dodatkowo skrapiałem sokiem z cytryny, bo chyba za słabo ją czułem,Pozdrawiam.