Jajecznica z kurkami, cebulą i boczkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
1
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jajecznica z kurkami – czyli smak lata na patelni. Jajecznica z kurkami to szybkie i proste danie, bardzo smaczne i delikatne. Przygotować jajecznicę umie prawie każdy, nie trzeba tu chyba zbyt wiele wyjaśniać – umyjcie dobrze kurki, żeby piach nie trzeszczał między zębami. Do jajecznicy z kurkami najlepsza jest świeża bułka z masłem – można nawet zrobić sobie kanapkę na drogę – zwaną rozkosznie suchym prowiantem. I tu pytanie jajecznica sucha czy mokra – moim zdaniem coś pomiędzy w kierunku tej lekko wilgotnej.
Jajecznica z kurkami, cebulą i boczkiem – składniki
- 2 jajka
- 70 – 100 gramów świeżych kurek
- kawałek wędzonego surowego boczku
- pół cebuli lub cebulka ze szczypiorkiem
- sól i sporo pieprzu
- odrobina oleju do smażenia
Jajecznica z kurkami, cebulą i boczkiem – przepis
- Kroimy boczek w drobną kostkę i cebulkę w piórka. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek do momentu aż będzie smakowicie rumiany.
- Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy dalej do miękkości. Umyte i oczyszczone kurki wrzucamy na patelnię i podsmażamy całość 2-3 minuty.
- Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu – grzyby lubią sól i pieprz :-).
- Dodajemy roztrzepane jajka i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji – niektórzy lubią wysuszoną jajecznicę, do czego się ciężko przyznać – ja wolę delikatną, lekko mokrawą jajecznicę, ale czasem poświęcam się i wysuszam ją nieco bardziej. Jajecznica z kurkami jest pyszna również bez boczku – wiadomo, że nie tak jak z boczkiem.