Kurczak w chrupiącym cieście z płatków kukurydzianych
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
Kurczak w cieście czyli nasz hit imprezowy, który zawsze znika pierwszy z talerzy. Przygotowanie jest trochę pracochłonne – ale zachwyty z ust gości są tego warte. Warto przygotować jakiś fajny sos – pasuje pikantny sos chilli lub jogurtowy sos czosnkowy a najlepiej oba. Kurczak w cieście jest delikatny, wilgotny w środku (zaraz zdradzę sekret jak to osiągnąć) i niesamowicie chrupiący.
Kurczak w chrupiącym cieście – składniki
- 500-600 gramów filetu z kurczaka
- 300 mililitrów mleka lub puszka mleka kokosowego (do gotowania kurczaka)
- vegeta do przyprawienia mleka
Na ciasto:
- jedno jajko
- około 100-120 ml mleka
- 2/3 szklanki mąki
- szczypta soli
- bułka tarta
- pokruszone płatki kukurydziane
- około litr oleju (do smażenia w głębokim oleju)
Kurczak w chrupiącym cieście- przepis
- Kurczaka należy umyć, przełożyć do garnka, zalać mlekiem, dopełnić wodą, tak żeby płyn przykrył całe mięso.
- Całość doprawić vegetą i podgrzewać całość około 15-20 min – najlepszy efekt można osiągnąć, gdy temperatura gotowania filetu nie przekroczy 70 stopni, ale można po prostu gotować kurczaka na małym ogniu przez około 15 minut.
- Po ugotowaniu kurczaka kroimy na paski wielkości polędwiczki z kurczaka i pozostawiamy do osuszenia.
- Z mąki, mleka i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno uzyskać gęstszą konsystencję niż na normalne naleśniki. Należy delikatnie posolić masę. W osobnej misce należy przygotować mieszankę bułki tartej (1 część) oraz płatków kukurydzianych (2 części).
- Wszystkie kawałki kurczaka przekładamy do miski z ciastem naleśnikowym. Pojedynczo, dokładnie obtaczamy kawałki kurczaka w panierce i przekładamy na osobny talerz.
- Do rozgrzanego w garnku oleju wrzucamy po klika kawałków kurczaka i pieczemy aż panierka nabierze złocistego koloru. Upieczone kawałki przekładamy na osobny talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (papier wchłonie nadmiar oleju).
Kurczaka podajemy z różnymi sosami – czosnkowym, słodko-kwaśnym lub pikantnym. Smacznego!