Zupa miso
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
japońska
Zupa miso przepis na japońską, zdrową i pyszną zupę na bazie rybnego bulionu dashi i pasty miso z fermentowanych ziaren soi. Ja dodałam do mojego miso jeszcze makaronu udon, wodorostów wakame i szczypiorku. Niestety nie miałam grzybów shitake, zazwyczaj jednak dodaję ich do zupy miso. Ta tradycyjna japońska zupa to bomba antyoksydantów – udowodniono, że pasta miso działa jak antybiotyk, wodorosty zapobiegają starzeniu komórek a grzyby shitake chronią między innymi przed rakiem. Ta zupa to sekret zdrowia i młodego wyglądu Japończyków. Jest lekka, zdrowa, słona i zawiera całą masę sekretnego piątego smaku umami. Wszystkie składniki kupicie w japońskich delikatesach.
Zupa miso – składniki
- 3 małe saszetki bulionu dashi (japoński rybny bulion w proszku)
- 2 łyżki pasty miso (pasta z fermentowanej soi)
- spora szczypta wodorostów wakame
- szczypior (gruby)
- odrobina sosu sojowego
- makaron udon
- opcjonalnie grzyby shitake
Zupa miso – przepis
- Proszek dashi zalać gorąca wodą i chwilę pogotować.
- Dodać uprzednio namoczone grzyby shitake pokrojone w cienkie plastry – bez nóżek.
- Dodać makaron udon – ja kupiłam paczkowany i chwilę pogotowałam go w zupie.
- Dodać do bulionu wodorosty wakame – lekko pokruszone.
- Następnie zdjąć zupę z gazu i dodać do smaku kilka łyżek pasty miso – uwaga, nie gotujcie pasty miso bo straci swoje wartości zdrowotne. Doprawić całość sosem sojowym.
- Posypać szczypiorkiem i zjeść ze smakiem całość. Jeśli chcecie być wiecznie młodzi i wiecznie zdrowi jedzcie tę zupę przynajmniej dwa razy w tygodniu – Japończycy jadają zupę miso na śniadanie. Do zupy pasuje też tofu (sojowy ser).
Zupę miso uwielbiam!Czuję się po niej lekki, świeży i radosny.Rzeczywiście chyba odmładza.Jem ją przed pójściem do pracy.Ne znudziła mi się jeszcze, chociaż jem ją już trzy miesiące.Można ją traktować jak lekarstwo na wszystko,
Wspaniała, prosta i delikatna zupa miso – byłam ostatnio na zdrowej, oczyszczającej diecie – jadłam miso przez 2 tygodnie na śniadanie – moja cera i ogólne samopoczucie bardzo się poprawiły. Japońska kuchnia to jest to!