Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i imbirem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa dyniowa przepis na pyszną, zdrową, lekko pikantną dyniową zupę krem. Sezon dyniowy zbliża się wielkimi krokami – oznacza to, że powoli nadchodzi jesień i żeby aurę jesieni rozjaśnić niezastąpiona jest ta przepięknie pomarańczowa zupa. Może być całkowicie wegańska jeśli użyjecie mleka kokosowego zamiast śmietany. Owszem można przyrządzić ją na mięsnym bulionie – ale dla mnie dyniowa to zupa szybka i prosta dlatego używam warzyw, ewentualnie kostki warzywnej lub drobiowej. Charakteru dyniowej nadaje imbir z czosnkiem i chilli, aromatu cebula a dodatkowej gęstości marchew. Miksuję zupę na gęsty krem.
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i imbirem – składniki
- pół małej dyni czyli około kilograma dyni po obraniu
- 2 spore cebule
- solidny kawałek imbiru około 3 cm
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża lub suszona chilli
- 2 marchewki
- bulion warzywny lub kostka rosołowa
- mleko kokosowe – pół puszki lub słodka 30% śmietanka
- gruby szczypior do posypania
- 1 łyżka oleju lub oliwy do podsmażania składników
Opcjonalnie:
- 2 liście limonki jeśli chcecie żeby była bardziej orientalna i aromatyczna – ewentualnie trochę skórki z cytryny – zabieg ten powoduje, że zupa nie będzie mdła
- grzanki np. czosnkowe żeby zupa była bardziej sycąca
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i imbirem – przepis
- Podsmażyć cebulę z czosnkiem, imbirem i chilli.
- Dodać do smażenia obraną i pokrojoną w kostkę dynie oraz kawałki marchwi – smażyć do miękkości dyni.
- Dodać sól, liście limonki, opcjonalnie więcej chilli.
- Następnie zalać warzywa bulionem (opcjonalnie z kostki rosołowej) – ja lubię gęstą wersję tej zupy dlatego dolewam tylko tyle bulionu, żeby zakryć warzywa. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
- Doprawić solą i chilli do smaku – ja lubię gdy zupa ma wyrazisty pikantno-imbirowy smak.
- Zupę zmiksować na gładką masę, dolać mleka kokosowego lub śmietanki.
- Posypać szczypiorem i ewentualnie grzankami.
To pyszna, rozgrzewająca i zarazem delikatna zupa, sycąca i wciągająca. Przygotujecie ją w mniej więcej 40 minut.
bardzo fajny serwis. zajrzałam tu przypadkiem, ale chyba będę częściej odwiedzać.
pozdrawiam