Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym – składniki

  • 1 kg dyni (można użyć również dyni piżmowej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym – przepis krok po kroku

  1. Na początku, dynię należy obrać, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę i por również pokroić w drobną kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, i smażyć na złoty kolor.
  3. Dodać marchewki, pietruszkę i por, i smażyć przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Dodać pokrojoną dynię i smażyć przez kolejne kilka minut.
  5. Wlać bulion warzywny i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka.
  6. Przygotować mleczko kokosowe, wlewając je do garnka z zupą. Dodać curry, cynamon, imbir, sól i pieprz, i gotować jeszcze przez 5 minut.
  7. Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym jest gotowa! Można ją podawać posypaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *