Grzyby marynowane w occie

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Grzyby marynowane to podstawa polskiej kuchni, uwielbiam marynowane grzyby. Nie muszę nadmieniać, że to bardzo elegancka zakąska nie tylko do wódki. Grzybki doskonale pasują do tatara, jako dodatek do dań i oczywiście same są pyszne. Marynowałam podgrzybki ale uwielbiam też marynowane maślaki. W ogóle przepadam za grzybami i sosami grzybowymi w każdej postaci. Oczywiście najlepsze marynowane grzyby przygotowuje moja mama – i udało mi się ten przepis przechwycić. Spróbuję być tylko bardziej precyzyjna jeśli chodzi o proporcje – bo dziś usłyszałam, że soli trzeba dodać normalnie a octu do smaku. Najważniejsza informacja jest taka, że grzyby gotować należy około 10 minut – będą jędrne i pyszne.

Grzyby marynowane w occie – składniki

  • pół kilograma grzybów (ja miałam podgrzybki zwane również czarnymi łebkami)
  • 3 szczypty soli do gotowanie grzybów
  • Marynata:
  • 1 średnia cebula
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • pół szklanki octu
  • pół łyżki soli

Grzyby marynowane w occie – przepis

  1. Grzyby umyć i pokroić na kawałki równej wielkości. Ja uwielbiam marynowane grzybki w całości – ale nie łatwo jest upolować cały słoik małych grzybków.
  2. Do wrzącej osolonej wody wrzucić grzyby i gotować je około 10 minut.
  3. W międzyczasie w osobnym garnku należy przygotować marynatę: powinna mieć ona smak marynowanych dań – czyli być zrównoważona pod względem soli, cukru i octu, najlepiej smakować marynaty i żonglować składnikami do skutku. Ja do wody wrzucam cebulę pokrojoną w plasterki, liście laurowe i ziele angielskie, dodaję soli i cukru a gdy wszystko się lekko podgotuje dolewam octu.
  4. Grzyby odlać, przełożyć do słoików i zalać gorącym wywarem octowym.

Już nie mogę się doczekać otwarcia pierwszego słoika!

grzyby
Grzyby
3.6/5 - (25 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

3 komentarze

  1. Szczerze mówiąc, nie obraz się, ale te grzyby na zdjęciu w słoiku wyglądają niełądnie. Nie robi się w marynacie takich starych grzybów, tylko w miarę młode. Gdyby mnie ktoś poczęstował takimi, jak te na zdjęciu, nie zjadłabym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *