Zupa fasolowa na żeberkach wieprzowych
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa fasolowa to cudownie pożywne i smaczne danie. Przepis na moją zupę jest prosty: bulion gotowany na żeberkach i włoszczyźnie,a sekretem jest dodanie cząbru i majeranku pod koniec gotowania. Bulion gotuję dość długo, aż kości będą odchodziły od mięsa. Dodaję też smażonego z cebulą boczku – składniki niezastąpione. Dodaję dla koloru pół łyżki koncentratu pomidorowego, który podkreśli kolor i smak fasolowej. Standardowo fasolę namacza się dzień wcześniej a następnie gotuje co najmniej dwie godziny, ale fasola z puszki też jest ok – kupiłam tę gotowaną na parze i pasowała doskonale. Fasolówka to idealna jesienno-zimowa, rozgrzewająca zupa.
Zupa fasolowa na żeberkach wieprzowych – składniki
- 1 kg wieprzowych żeberek
- pęczek włoszczyzny
- 2 średnie cebule
- 150 gramów wędzonego na surowo boczku
- 3 ziemniaki
- 2 puszki białej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, cząber, majeranek
- mała łyżeczka przecieru pomidorowego
Zupa fasolowa na żeberkach wieprzowych – przepis
- Żeberka zalać zimną wodą i zagotować. Gotować powoli i co jakiś czas zdejmować szumy.
- Dodać sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie – gotować około 40 minut.
- Podsmażyć na złocisto boczek z cebulą i odrobiną czosnku, następnie dodać całość do bulionu.
- Włoszczyznę obrać i dodać do bulionu. Gotować około pół godziny.
- Ugotowane warzywa wyjąć i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
- Dodać ziemniaka pokrojonego na kawałki i fasolę. Gotować do miękkości ziemniaków i fasoli.
- Obrać i pokroić mięso, żeby w zupie pływały soczyste kawałeczki żeberek.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, cząbrem (nie żałujcie) i sporą garścią majeranku. Jeśli tak jak ja kochacie glutaminian sodu – możecie dodać też kostkę rosołową.
- Na koniec doprawić i podkolorować zupę odrobiną przecieru pomidorowego – będzie pysznie.
Całkiem fajny design:) Pozdrawiam serdecznie
Serdeczne pozdrowienia dla tworcow!!!