Tradycyjna ryba po grecku – klasyczna receptura

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ryba po grecku przepis na tradycyjne danie wigilijne i nie tylko. Ryba po grecku to proste i smaczne danie. Delikatna ryba w aromatycznych warzywach w lekkim sosie pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Użyłam dorsza, ale każdy filet z białej ryby będzie pasował. Jeśli chcecie przygotować rybę po grecku na szybko użyjcie mrożonej włoszczyzny – zaoszczędzicie sporo czasu, a smak będzie bardzo podobny do wersji z tradycyjnie tartą włoszczyzną. Nie zapomnijcie dodać podsmażonej cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego.

Tradycyjna ryba po grecku – składniki

  • kilogram filetów z białej ryby (dorsz, morszczuk lub mintaj)
  • mąka, sól, pieprz do smażenia ryby
  • 1 duża cebula
  • 4 duże marchwie
  • 2 korzenie pietruszki
  • por
  • kawałek selera
  • opcjonalnie około 700 gramów mrożonej włoszczyzny pociętej w paski
  • 150 gramów przecieru pomidorowego
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka i odrobina cukru dla przełamania kwaskowatości przecieru pomidorowego, opcjonalnie odrobina vegety i trochę soku z cytryny
dorsz smażony
Ryba po grecku

Tradycyjna ryba po grecku – przepis

  1. Filet ryby umyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, ja użyłam dorsza ze skórą, ponieważ uwielbiam chrupiącą, złocistą skórkę. Rybę doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na oleju do uzyskania złocistego koloru.
  2. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oleju, następnie dodać włoszczyznę pokrojoną lub startą na tarce, opcjonalnie mrożoną – w wersji na szybko. Smażyć, aż warzywa zmiękną – można delikatnie podlewać je wodą, żeby się nie przypaliły.
  3. Dodać na patelnię ziele angielskie i kilka liści laurowych, dusić powoli warzywa, doprawić solą, pieprzem, odrobiną słodkiej papryki.
  4. Do miękkich warzyw dodać 6 łyżek przecieru pomidorowych i powoli dusić przez około 10 minut – jeśli macie kwaśny przecier – zrównoważcie go odrobiną cukru.
  5. Na filety rybne rozłożyć warzywny sos i jeść z apetytem, zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje fantastycznie.
CZYTAJ  Ogórki małosolne
ryba po grecku
Tradycyjna ryba po grecku
2.8/5 - (10 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *