Kaszankowe tapas – mini przekąski

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Kaszanka przepis na przekąskę w hiszpańskim stylu z kaszanką w roli głównej. Tapas z kaszanką czyli małe kanapeczki z podsmażoną i solidnie doprawioną kaszanką to doskonała przekąska na imprezę – znika w zawrotnym tempie (gwarantuję). Nie żałujcie ziół, czosnku i chilli. Podaję na świeżej bagietce – nic nie równa się kanapeczce z chrupiącą, pikantną kaszanką.

Kaszankowe tapas – składniki

  • 300 gramów kaszanki (najlepiej z drobną kaszą i niską zawartością wątróbki)
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 mała papryczka chilli bez pestek
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy do smażenia
  • 3 łyżki wytrwanego wina
  • bagietka

Kaszankowe tapas – przepis

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć cebulę (pokrojoną w piórka) do miękkości. Dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Cebulę rozsunąć na boki patelni.
  2. Na środek patelni włożyć kaszankę pokrojoną w plastry – smażyć z obu stron na sporym ogniu (ma się stać chrupiąca) ja smażę po 3 minuty z każdej strony.
  3. Chrupiąca, podpieczoną kaszankę porozkładać na kromkach bagietki.
  4. Cebulę zalać winem, doprawić majerankiem, ziołami, solą, pieprzem i chilli. Gdy wino odparuje (posmakujcie czy nie jest zbyt kwaśna – jeśli jest można odrobinę dosłodzić szczyptą cukru).

Na kanapkach z kaszanką rozłożyć doprawioną cebulę. Posypać czerwoną papryką w proszku i ziołami. Doskonała imprezowa przekąska lub szybka kolacja gotowa.

4.8/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *