Pierś z kurczaka w boczku z owocami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pierś z kurczaka przepis na delikatne, świeże, aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu, a jednocześnie soczyste piersi. Bardzo proste w przygotowaniu, tym bardziej, że pieczemy je w piekarniku.
Pierś z kurczaka w boczku z owocami – składniki
- 2 filety z kurczaka
- pół pomarańczy
- pół jabłka
- pół banana
- pół pomidora
- 30 dkg bekonu wędzonego (może być świeży boczek w plastrach)
- sól i opcjonalnie pieprz
Pierś z kurczaka w boczku z owocami – przepis
- Filety myjemy i osuszamy. Jeżeli pierś jest gruba, przecinamy ja w poprzek na cieńsze plastry.
- Bardzo delikatnie rozbijamy i lekko solimy.
- Do rozbitych części piersi kurczaka wkładamy: do jednej kawałek banana, do drugiej kawałek jabłka, do trzeciej kawałek pomarańczy, do czwartej kawałek pomidora.
- Można włożyć jakikolwiek owoc np. ananasa, mango lub gruszkę, ja włożyłam pomidora, bo niczego innego nie miałam. Nazwałam te piersi z niespodzianką, ponieważ nie wiadomo co się komu trafi.
- Po włożeniu owoców zwijam pierś, potem owijam cienkim plastrem bekonu. Bekon stanie się chrupiący, pierś z kurczaka będzie od spływającego soku z bekonu soczysta, a owoce dodadzą niesamowitego smaku.
- Przygotowaną do pieczenia porcję spinam na wszelki wypadek wykałaczką, ale jeżeli piersi z kurczaka leżą ciasno na blasze nie jest to konieczne.
- W piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni, piec należy 35 – 40 minut.
Polecam są pyszne i nie wiadomo, z którym owocem są najlepsze. Zjadłam każdej części po trochu i nie wiem.