Zupa klopsowa z ziemniakami i koperkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa klopsowa – to prosta, tania i niesamowicie smaczna zupa – jeśli nie chce się Wam obierać włoszczyzny, walczyć z dodatkami – a jednak macie ochotę na pożywną i pyszną zupę polecam zupę klopsową, lekko kwaśną, do której doskonale pasuję tłuczone ziemniaki. Wystarczy około 40 minut i zupa będzie gotowa – najlepsze mięso do klopsow to chude mielone wieprzowo – wołowe (oczywiście najlepiej mielić samodzielnie).
Zupa klopsowa z ziemniakami i koperkiem – składniki:
- 800 gramów mięsa mielonego
- 1 średnia cebula (zeszklona do dodania do klopsów)
- bułka tarta – 4 łyżki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- vegeta, kostka rosołowa lub bulion do gotowania klopsów około 2,5 litra
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki mąki
- małe opakowanie kwaśnej śmietany 18%
- pęczek koperku
- pół kg ziemniaków (do podania osobno)
Zupa klopsowa z ziemniakami i koperkiem – przepis
- Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, dodać do mięsa mielonego. Dodać do mięsa bułkę tartą, sól i pieprz oraz jedno jajko. Uformować klopsiki wielkości piłeczek do ping-ponga 😉
- Do wrzątku z kostką rosołową lub vegetą, a najlepiej do bulionu dodać uformowane pulpeciki i gotować około 15 minut.
- W tym samym czasie osobno ugotować ziemniaki na puree, później wystarczy doprawić je odrobiną masła lub mleka.
- Ugotowane klopsy wyłowić a bulion bo ich gotowaniu zagęścić mąką, śmietaną i zakwasić sokiem z cytryny, dodać koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem – zupa powinna być kwaśna a la żurek.
- Dodać do zupy klopsy i podgrzać całość. Obok podać tłuczone ziemniaki, można też dodać je do zupy.
Smak zupy klopsowej można podkręcić odrobiną chrzanu, zamiast ziemniaków mogą być grzanki – zupa jest wspaniała, prosta i sycąca – idealny na jesienny, chłodny wieczór.