Sałatka z serem pleśniowym, gruszką i orzechami
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
0
Łączny czas:
15 min.
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Francuska
Wyrazista sałatka z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, z dodatkiem rukoli, winogron i delikatnego sosu vinaigrette, całość posypana chrupiącymi orzechami włoskimi, które doskonale łączą wszystkie smaki i tekstury tej wytrawnej przekąski.
Gdy nie wiecie na co macie ochotę, po głowie chodzi Wam coś słodkiego – ta sałata będzie idealna. Przyjemnie sycący ser, przełamany aromatem słodkiej gruszki doskonale zaspokoi wszystkich łakomczuchów.
Polecam polewać sosem gotową porcję na talerzu – dzięki temu przekąska zachowa świeży wygląd.
Sałatka z serem pleśniowym, gruszką i orzechami – składniki
- 2 garście rukoli
- 1 dojrzała gruszka
- 10 winogron
- około 60-70 gramów niebieskiego sera pleśniowego (lub innego Waszego ulubionego)
- garść włoskich orzechów
Składniki na sos do sałatki z gruszką i serem:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- solidna szczypta tymianku i pieprzu oraz sól do smaku
Sałatka z serem pleśniowym i gruszką – przepis
- Gruszkę umyć i obrać, pokroić w długie plastry, jeśli zauważycie, że owoc szybko ciemnieje, można skropić go odrobiną soku z cytryny.
- Winogrona umyć, przekroić na połówki wzdłuż i wyjąć pestki.
- Umytą i wysuszoną rukolę rozłożyć na talerzu (garść rukoli na porcję wystarczy). Następnie oprószyć rukolę pokruszonym w rękach serem pleśniowym, dodać plastry gruszki i winogrona.
- Składniki na sos dokładnie wymieszać np. w zakręconym słoiki i polać sałakę.
- Następnie posypać całość orzechami włoskimi. Podawać z kawałkiem podpieczonej bagietki i kieliszkiem wina.
- Jeśli orzechy mało chrupią, a gruszka nie jest zbyt słodka można delikatnie opiec te składniki na patelni grillowej, a orzechy podprażyć w piekarniku – będzie jeszcze smaczniej.