Krem chałwowy do ciast i deserów

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

-

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

orientalna

Krem chałwowy to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Ten wyjątkowy dodatek do ciast i deserów stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kremów waniliowych czy czekoladowych. Słodki smak chałwy, lekkość śmietanki i delikatny aromat wanilii tworzą unikalne połączenie, które z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości.

Krem chałwowy do ciast i deserów – składniki:

  • 200 g chałwy waniliowej
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, jeżeli preferujesz bardziej słodki smak)

Krem chałwowy do ciast i deserów – przepis krok po kroku:

  1. Na początku przygotuj wszystkie składniki. Chałwę pokrój na małe kawałki – ułatwi to jej rozpuszczenie.
  2. W małym garnku podgrzewaj śmietankę kremówkę na małym ogniu. Dodaj do niej pokrojoną chałwę i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia chałwy.
  3. Po rozpuszczeniu chałwy dodaj do kremu esencję waniliową i ewentualnie cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowy krem chałwowy zdejmij z ognia i ostudź. Pamiętaj, aby przed użyciem do ciast czy deserów, krem był całkowicie zimny.
  5. Krem chałwowy jest gotowy do użycia! Możesz go wykorzystać jako nadzienie do tortów, babeczek, a także jako dodatek do deserów w pucharku.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *