Krem chałwowy do ciast i deserów
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
-
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
orientalna
Krem chałwowy to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Ten wyjątkowy dodatek do ciast i deserów stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kremów waniliowych czy czekoladowych. Słodki smak chałwy, lekkość śmietanki i delikatny aromat wanilii tworzą unikalne połączenie, które z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości.
Krem chałwowy do ciast i deserów – składniki:
- 200 g chałwy waniliowej
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, jeżeli preferujesz bardziej słodki smak)
Krem chałwowy do ciast i deserów – przepis krok po kroku:
- Na początku przygotuj wszystkie składniki. Chałwę pokrój na małe kawałki – ułatwi to jej rozpuszczenie.
- W małym garnku podgrzewaj śmietankę kremówkę na małym ogniu. Dodaj do niej pokrojoną chałwę i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia chałwy.
- Po rozpuszczeniu chałwy dodaj do kremu esencję waniliową i ewentualnie cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowy krem chałwowy zdejmij z ognia i ostudź. Pamiętaj, aby przed użyciem do ciast czy deserów, krem był całkowicie zimny.
- Krem chałwowy jest gotowy do użycia! Możesz go wykorzystać jako nadzienie do tortów, babeczek, a także jako dodatek do deserów w pucharku.