Lody lawendowe

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

3 godz. 00 min

Łączny czas:

3 godz. 20 min

Ilość porcji:

1 litr

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

Lody lawendowe to świetny wybór. Te wykwintne, delikatnie perfumowane lody są nie tylko smaczne, ale również przyciągają uwagę swoją oryginalnością. Dodatkowo, są dość łatwe do przygotowania, nawet jeśli nie masz doświadczenia w robieniu domowych lodów. Przygotuj się na kulinarną podróż do Prowansji, gdzie lawenda kwitnie na każdym kroku.

Lody lawendowe – składniki

Aby przygotować lody lawendowe, będziesz potrzebować:

  • 2 szklanki pełnego mleka (można użyć mleka roślinnego, takiego jak migdałowe lub sojowe, jeśli preferujesz)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (można zastąpić śmietanką roślinną dla wersji wegańskiej)
  • 3/4 szklanki cukru (można zastąpić miodem lub syropem klonowym)
  • 2 łyżki suszonej lawendy (lub 1/4 szklanki świeżej lawendy)
  • 4 żółtka jajek

Lody lawendowe – przepis krok po kroku

  1. Zacznij od umieszczenia mleka, śmietanki, cukru i lawendy w rondlu. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
  2. Kiedy mieszanka zacznie delikatnie wrzeć, wyłącz ogień i odstaw na bok na 15 minut, aby lawenda mogła nasiąknąć płynem i uwolnić swój aromat.
  3. W tym czasie, w misce rozbełtaj żółtka. Następnie, powoli dodawaj gorącą mieszankę do żółtek, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
  4. Przelej całość z powrotem do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia!
  5. Przelej masę przez sitko do czystej miski, aby usunąć lawendę, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Kiedy masa będzie już zimna, wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  6. Kiedy masa jest dobrze schłodzona, przelej ją do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcjami urządzenia. Jeżeli nie posiadasz maszynki do lodów, możesz wstawić masę do zamrażarki i co godzinę przez około 3-4 godziny mieszaj, aby powstały lody lawendowe o odpowiedniej konsystencji.
2.2/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *