Oliwa czosnkowa

Czas przygotowania:

5 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

-

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Oliwa czosnkowa to jeden z tych składników, które mogą w mgnieniu oka przekształcić zwykłe danie w coś wyjątkowego. Idealna do sosów, sałatek, makaronów czy do pieczywa na grilla. Prosty w przygotowaniu, a dający niezwykłe efekty, ten tajny składnik kuchni śródziemnomorskiej na pewno podbije Twoje kubki smakowe.

Oliwa czosnkowa – składniki

Do przygotowania oliwy czosnkowej będziesz potrzebować:

  • 1 szklankę dobrej jakości oliwy z oliwek (możesz zastąpić część oliwy olejem rzepakowym)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • Szczypior lub świeże zioła do dekoracji (opcjonalnie)

Oliwa czosnkowa – przepis krok po kroku

  1. Zaczynamy od przygotowania czosnku. Obieramy ząbki czosnku i kroimy je na cienkie plasterki.
  2. W niewielkim rondelku podgrzewamy oliwę z oliwek na małym ogniu.
  3. Gdy oliwa jest ciepła, dodajemy plasterki czosnku. Musimy uważać, aby nie przegrzać oliwy – czosnek powinien się smażyć na wolnym ogniu, aż stanie się złocisty, ale nie brązowy.
  4. Po osiągnięciu pożądanego koloru, zdejmujemy rondel z ognia i pozostawiamy oliwę czosnkową do ostygnięcia.
  5. Po ostygnięciu, oliwę czosnkową przecedzamy przez drobne sitko lub gazę, odrzucając czosnek.
  6. Oliwa czosnkowa gotowa! Możemy ją przechowywać w szczelnym słoiku, a przed podaniem dekorować świeżym szczypiorem lub ulubionymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *