Kostka kokosowa
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
3 godz. 00 min
Łączny czas:
3 godz. 20 min
Ilość porcji:
25
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Kostka kokosowa to jedno z tych deserów, które z łatwością przenoszą nas myślami do ciepłych, tropikalnych rejonów. Ta słodka przekąska, o subtelnej kokosowej nucie, jest niezwykle prosta do przygotowania, a jej kremowa konsystencja sprawia, że z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Jeżeli kochasz kokos, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Kostka kokosowa – składniki
Składniki, których będziemy potrzebować, to:
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g mleka skondensowanego (alternatywnie można użyć mleka kokosowego dla intensywniejszego smaku)
- 200 g białej czekolady
- szczypta soli
Kostka kokosowa – przepis krok po kroku
- Na początek mieszamy wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym. Masa powinna być jednolita i lekko lepka.
- Wykładamy formę do pieczenia papierem do pieczenia, a następnie równo rozprowadzamy masę kokosową. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
- W międzyczasie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, pamiętając o ciągłym mieszaniu, by czekolada się nie przypaliła.
- Wyjęte z lodówki wiórki kokosowe polewamy roztopioną białą czekoladą. Znowu wstawiamy do lodówki, tym razem na minimum 2 godziny.
- Po tym czasie wyciągamy kostkę kokosową z lodówki, a następnie kroimy na równe kwadraty.