Kostka kokosowa

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

3 godz. 00 min

Łączny czas:

3 godz. 20 min

Ilość porcji:

25

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kostka kokosowa to jedno z tych deserów, które z łatwością przenoszą nas myślami do ciepłych, tropikalnych rejonów. Ta słodka przekąska, o subtelnej kokosowej nucie, jest niezwykle prosta do przygotowania, a jej kremowa konsystencja sprawia, że z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Jeżeli kochasz kokos, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Kostka kokosowa – składniki

Składniki, których będziemy potrzebować, to:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g mleka skondensowanego (alternatywnie można użyć mleka kokosowego dla intensywniejszego smaku)
  • 200 g białej czekolady
  • szczypta soli

Kostka kokosowa – przepis krok po kroku

  1. Na początek mieszamy wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym. Masa powinna być jednolita i lekko lepka.
  2. Wykładamy formę do pieczenia papierem do pieczenia, a następnie równo rozprowadzamy masę kokosową. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  3. W międzyczasie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, pamiętając o ciągłym mieszaniu, by czekolada się nie przypaliła.
  4. Wyjęte z lodówki wiórki kokosowe polewamy roztopioną białą czekoladą. Znowu wstawiamy do lodówki, tym razem na minimum 2 godziny.
  5. Po tym czasie wyciągamy kostkę kokosową z lodówki, a następnie kroimy na równe kwadraty.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *