Jajecznica z salami i pomidorami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Jajecznica z salami i pomidorami to niecodzienna propozycja, która zaspokoi apetyt każdego smakosza. Wyraziste, aromatyczne składniki sprawiają, że to danie jest wyjątkowe i zapadające w pamięć.

Jajecznica z salami i pomidorami – składniki

  • 4 jajka
  • 100 g salami w plastrach
  • 2 średnie pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Świeże zioła (bazylia, oregano) do dekoracji (opcjonalnie)

Alternatywa: Jeśli nie jesteś fanem salami, możesz użyć szynki lub boczku. Zamiast świeżych pomidorów, możesz użyć suszonych pomidorów w oliwie dla intensywniejszego smaku.

Jajecznica z salami i pomidorami – przepis krok po kroku

  1. Najpierw pokrój salami na drobne kawałki, a pomidory na ćwiartki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj salami i smaż je na średnim ogniu przez kilka minut.
  3. Następnie dodaj pomidory i dusz je razem z salami przez kolejne 2-3 minuty.
  4. W międzyczasie, w miseczce ubij jajka, dodaj sól i pieprz, a następnie wlej na patelnię.
  5. Mieszaj powoli, aż jajka zaczną ścinać. Pamiętaj, by nie przesmażyć – najlepsza jajecznica z salami i pomidorami powinna być lekko wilgotna.
  6. Gdy jajka osiągną pożądaną konsystencję, potrawa jest gotowa do podania. Posyp ją świeżymi ziołami dla dodatkowego aromatu.a
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *