Jajecznica z parmezanem i pomidorami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Słodkie pomidory kontrastują tu doskonale z pikantnym, twardym serem, a całość dopełniają delikatne, aksamitne jajka. Jajecznica z parmezanem i pomidorami to doskonały pomysł na nieco bardziej eleganckie śniadanie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości.
Jajecznica z parmezanem i pomidorami – składniki
- 4 jajka
- 2 średnie pomidory
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Alternatywy: Zamiast parmezanu, można użyć innego twardego sera, takiego jak pecorino lub gouda. Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać odrobinę chili czy oregano, aby nadać jajeczniczce włoskiego charakteru.
Jajecznica z parmezanem i pomidorami – przepis krok po kroku
- Rozpoczynam od przygotowania składników. Pomidory kroję na małe kawałki, a parmezan ścieram na tarce.
- Następnie rozbijam jajka do miski, dodaję sól, pieprz i mieszam aż składniki się połączą.
- Na patelni rozgrzewam masło. Gdy zaczyna się pienić, dodaję pokrojone pomidory i smażę je kilka minut, aż zaczną mięknąć.
- Kiedy pomidory są gotowe, wlewam do nich jajka i mieszam delikatnie, aż zaczną się ścinać.
- Gdy jajecznica jest prawie gotowa, dodaję starty parmezan i mieszam, aż ser się rozpuści.
- Voila! Jajecznica z parmezanem i pomidorami gotowa do podania. Idealnie smakuje ze świeżym, chrupiącym chlebem.