Jajecznica z parówkami i serem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jajecznica z parówkami i serem choć prosta, niesie ze sobą mnóstwo smaku i pozytywnej energii. Zaskoczcie swoje kubki smakowe tym klasycznym, ale nadal pysznym daniem.

Jajecznica z parówkami i serem – składniki

  • 4 jajka
  • 2 parówki
  • 100 g sera (może być żółty, gouda lub edamski)
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Alternatywy: Jeśli szukacie czegoś lżejszego, parówki możecie zastąpić szynką lub boczkiem. Ser można zastąpić serem feta dla odmiennego, bardziej intensywnego smaku.

Jajecznica z parówkami i serem – przepis krok po kroku

  1. Najpierw przygotowujemy składniki. Parówki kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, a jajka rozbijamy do miski.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy stanie się gorące, dodajemy pokrojone parówki. Smażymy je, aż staną się lekko zrumienione.
  3. Następnie, do parówek wlewamy jajka. Mieszamy delikatnie, aby parówki i jajka dobrze się ze sobą połączyły.
  4. Kiedy jajka zaczynają gęstnieć, dodajemy starty ser. Mieszamy aż ser się rozpuści i ładnie połączy z resztą składników.
  5. Doprawiamy naszą jajecznicę z parówkami i serem solą i pieprzem do smaku. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane, zdejmujemy patelnię z ognia.
  6. Nasza jajecznica z parówkami i serem jest gotowa do podania! Idealnie smakuje na ciepło, podana z kromką świeżego chleba.
4.7/5 - (7 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *