Kartacze

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kartacze to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ziemniaków. To pyszne i sycące kluski, które można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy sosów.

Kartacze – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • opcjonalnie: łyżka masła

Alternatywnie, zamiast mąki ziemniaczanej, można użyć mąki pszennej, jednakże mąka ziemniaczana nadaje kartaczom charakterystyczną konsystencję i smak.

Kartacze – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Odsącz ziemniaki i odstaw do ostygnięcia.
  3. Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli.
  5. Wyrób ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, można dodać trochę więcej mąki.
  6. Na stolnicy podsypanej mąką uformuj wałek z ciasta o grubości około 2 cm.
  7. Odcięte kawałki wałka delikatnie spłaszczaj, a następnie uformuj z nich kulki.
  8. Gotuj kartacze w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  9. Wyjmij kartacze z wody, odcedź i podawaj od razu.

Podane kartacze można podać z roztopionym masłem lub z sosem grzybowym. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *