Drożdżówki z truskawkami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Drożdżówki z truskawkami – składniki
- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 50g cukru
- 100g masła, rozpuszczonego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250g truskawek, pokrojonych na kawałki
- cukier puder do posypania
Drożdżówki z truskawkami – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę, drożdże, ciepłe mleko i cukier. Odstaw na 10 minut, aby drożdże się aktywowały.
- Dodaj rozpuszczone masło, jajko i szczyptę soli do miski z ciastem drożdżowym. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
- Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
- Posyp ciasto pokrojonymi truskawkami, zostawiając niewielką ilość na dekorację.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
- Przekrój roladę na kawałki o grubości około 3 cm.
- Ułóż kawałki ciasta na przygotowanej blasze, zachowując odstępy między nimi.
- Pozostałe truskawki ułóż na wierzchu ciasta.
- Odstaw ciasto na kolejne 15-20 minut, aby podrosło.
- W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wstaw blaszkę z ciastami do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Posyp drożdżówki z truskawkami cukrem pudrem przed podaniem.
Teraz możesz cieszyć się pysznymi i aromatycznymi Drożdżówkami z truskawkami!