Placki po węgiersku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Placki po węgiersku – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Placki po węgiersku – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj ziemniaki i cebulę w misce, dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  3. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
  4. Na rozgrzany olej nakładaj łyżką porcje ciasta ziemniaczanego, formując placki o średnicy około 8 cm.
  5. Smaż placki po węgiersku z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące i dobrze usmażone.
  6. Po usmażeniu, odkładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj placki po węgiersku na ciepło, najlepiej z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *