Konfitura z żurawiny

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Konfitura z żurawiny – składniki

  • 500g żurawiny
  • 200g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu

Konfitura z żurawiny – przepis krok po kroku

  1. Żurawinę dokładnie płuczemy i odsączamy.
  2. W garnku mieszamy żurawinę, cukier i sok z cytryny.
  3. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  4. Jeśli chcemy dodać cynamon, teraz jest odpowiedni moment. Dodajemy go do garnka i mieszamy.
  5. Zwiększamy ogień i gotujemy konfiturę przez około 15-20 minut, aż owoce zmiękną i płyn zgęstnieje.
  6. Przekładamy gorącą konfiturę do wyparzonych słoików.
  7. Zamykamy słoiki i odwracamy do góry dnem, pozostawiając je w tej pozycji, aż całkowicie ostygną.
  8. Gotową konfiturę przechowujemy w lodówce.

Teraz możesz cieszyć się domową konfiturą z żurawiny! Możesz ją podawać na kanapki, do naleśników, czy jako dodatek do mięs.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *