Sernik cytrynowy
Czas przygotowania:
45 min
Czas gotowania:
1 godz. 00 min
Łączny czas:
1 godz. 45 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
międzynarodowa
Sernik cytrynowy to pyszne i orzeźwiające ciasto, które idealnie sprawdzi się na letnie dni. Kombinacja kremowego sera i świeżego smaku cytryny sprawia, że ten sernik jest niezwykle aromatyczny i lekki.
Sernik cytrynowy – składniki
- 250g herbatników
- 100g masła (alternatywnie: margaryna)
- 500g serka homogenizowanego
- 200g cukru
- 4 jajka
- sok i skórka z 2 cytryn
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sernik cytrynowy – przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce rozgnieć herbatniki na drobne kawałki. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem.
- Na spód tortownicy wyłóż przygotowaną masę z herbatników i równomiernie rozprowadź, dociskając do dna.
- W osobnej misce umieść serek homogenizowany, cukier, jajka, sok i skórkę z cytryn, mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Gotową masę serową wylej na spód herbatnikowy w tortownicy.
- Wstaw tortownicę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze złocistego koloru i będzie jędrny w dotyku.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku jeszcze przez 15 minut.
- Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Przed podaniem, schłodź sernik w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
- Sernik cytrynowy możesz udekorować startą skórką z cytryny lub polewą cytrynową.
Teraz, gdy znasz przepis na Sernik cytrynowy, możesz cieszyć się tym orzeźwiającym i aromatycznym ciastem. Spróbuj go samodzielnie przygotować i podziel się wrażeniami z bliskimi!